Solsystemet

SolsystemetSolsystemet innehåller vår sol som finns i centrum och åtta planeter som går i eliptiska omloppsbanor runt solen. Dessutom ingår mindre himlakropparna som asteroider, meteoroider, månar och kometer i solsystemet.

Det finns två typer av planeter. Stenplaneterna består av Merkurius, Venus, Jorden och Mars. Gasjättarna är Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Förr räknades också himlakroppen Pluto till planeterna, men den ses numera av forskare som för liten.

Vårt solsystem är en del av galaxen Vintergatan, en ansamling av flera hundra miljarder stjärnor. Flera andra av dessa stjärnor har liknande system som vår egen sol, dvs. planeter och andra himlakroppar som roterar runt dem.

Läs mer om astronomi i vår Astronomi-artikel eller hos Populär Astronomi

Du kanske också är intreserade av dessa inlägg:

Det här inlägget postades i Astronomi och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Solsystemet

  1. Robert skriver:

    ‘Flera tusentals’ är väl rätt men lite i underkant! I Vintergatan finns uppemot fyra hundra miljarder stjärnor. Vi vet att några av dem har planetsystem som solen gör, men det är alldeles för tidigt att säga att alla gör det.
    /Robert på popast.nu

  2. 99ord.se skriver:

    Tack Robert, artiklen är uppdaterad och länk till er inlagd som ”läs mer”!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>