Igelkott

Hedgehog_en.jpgIgelkotten är ett taggigt däggdjur inom familjen igelkottar (lat. Erinaceidae). Igelkotten kännetecknas av deras taggar, som är placerade på djurets rygg. Taggarna (ca 6000) är en försvarsmekanism men finns bara på ryggen, därför rullar Igelkotten ihop sig till ett klot och är då skyddad mot sina naturliga fiender. Den svenska igelkotten finns i stort sett över hela landet från Skåne i söder till Haparanda i norr.

Igelkotten är ett av de äldsta ännu levande däggdjuren, och man har funnit att igelkottar levt sedan krita perioden vilket gör de lika gamla som dinosaurierna. Igelkotten lever på natten och äter sniglar, ägg, frukt och insekter.

I motsats till vanlig tro så ska man inte ställa ut ett fat mjölk till igelkottar då mjölken är för fet. Ett fat vatten är då ett bättre alternativ.

Du kanske också är intreserade av dessa inlägg:

Det här inlägget postades i Djur och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>