Renar

Ren som dricker vattenRenar är ett hjortdjur som lever i norra europa, asien och nordamerika, på grönland och på flera öar i arktis.

Renar varierar i storlek mellan olika underarter, med en vikt från 60-300 kg. De skandinaviska renarna ligger i övre delen av detta intervall. De minsta lever endast på öar. Pälsen är lång och ofta mörkt gråbrun, men kan variera vitt på vintern. Både hanar och honor har horn.

Uppskattningsvis så finns idag ca 4 miljoner vilda och 3 miljoner tama renar i världen. Av de vilda så finns 3/4 i nordamerika, och i skandinavien så finns genetiskt rena vildrenar idag bara i ett mindre bestånd i Norge.

Du kanske också är intreserade av dessa inlägg:

Det här inlägget postades i Djur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>