Otto Skorzeny

Otto SkorzenySkorzeny var en österrikisk överste i Nazityskland som ledde ett antal specialoperationer under andra världskriget.

Han ledde 1943 ett ett uppror i Iran riktat mot de allierade. Samma år fritog han den italienske diktatorn Mussolini från sin fångenskap utan att avfyra ett enda skott.

1944 kidnappade han sonen till den Ungerske regenten och stormade med 25 man regentens palats, skyddat av 1000 ungerska fallskärmsjägare, och tvingade regenten att avgå.

Senare åkte Skorzenys trupper, utklädda till fiendesoldater, runt bakom de allierade linjerna, spred skräck och ställde till oreda. De som tillfångatogs spred ett falskt rykte om ett kidnappningsförsök av general Eisenhower, med resultatet att denne inte kunde röra sig fritt på en månad.

Skorzeny överlevde kriget, och arbetade senare för spanske Franco, argentinas Peron, egyptiske Nasser och för det nazistiska nätverket Odessa. Han dog i cancer 1975.

Du kanske också är intreserade av dessa inlägg:

Det här inlägget postades i Historia, Människor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>