Miljöpartiet

file_112501.jpgMiljöpartiet de Gröna, i folkmun Miljöpartiet, är ett svenskt politiskt parti. Miljöpartiet är Sveriges yngsta samt minsta parti, räknat till både medlemsantal och mandat i riksdagen. Miljöpartiet grundades 1981 som en protest mot kärnkraftspolitiken och specifikt folkomröstningen om dess avskaffande. Partiet betecknar sig som blocklöst och har samarbetat med både borgeliga och socialistiska partier.

Miljöpartiets partiledare utgörs utav två språkrör, ett manligt och ett kvinnligt, vilket för närvarande utgörs av Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Inför riksdagsvalet 2010 har Miljöpartiet ingått i ett samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som kallas De rödgröna. Partiet profilerar sig främst inom områden som miljö och energi men ofta även i frågor som jämställdhet, feminism och djurrätt.

Du kanske också är intreserade av dessa inlägg:

Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>