Pantheon

Ac.pantheon1.jpgPantheon är ett tempel i Rom. Byggnaden uppfördes av Marcus Vipsanius Agrippa runt 27 f.kr. templet restaurerades till dess nuvarande utseende 124 e.kr av kejsare Hadrianus. Templet byggdes till en början för den romerska mytologin men brukas sedan 600-talet som en kyrka inom katolicismen och har därför lyckats överleva och är idag en av få antika byggnader fortfarande i bruk.

Pantheons speciella formspråk med dess pelarstruktur har inspirerat många arkitekter, vilket har lett till att flertalet stadshus och universitet påminner om Pantheon. Templet har ett magnefikt kupoltak, i vilket det finns ett nio meter brett hål som släpper in ljus.

Du kanske också är intreserade av dessa inlägg:

Det här inlägget postades i Religion och Filosofi, Världen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pantheon

  1. Rom-Mats skriver:

    Pantheon är verkligen en manifik byggnad. Ser visserligen sliten ut på utsidan, men insidan är verkligen mäktig.
    Ett bra gratisnöje för den som reser till Rom!

  2. EvaLis skriver:

    Men pantheon kan också betyda ”gudasamling” om jag fattat rätt. Det finns ju religioner där man tror på existensen av flera gudar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>