Örnar

Aquila_chrysaetos_USFWS.jpgÖrn är ett samlingsnamn för vissa större rovfåglar, och tillhör familjen hökartade rovfåglar. Det finns många örn-arter, och arterna är inte närmare släkt med varandra än vad dom är med andra rovfåglar. Därför kan olika örn-arter skilja sig radikalt vad gäller storlek och beteende. Den största örnen är Jättehavsörn, generellt sett är havsörnar större än deras motsvarigheter på land.

På grund av att örnar blir könsmogna sent så är reproduktionen långsam, och de flesta arter är mer eller mindre hotade. Örnar är vanligt förekommande inom heraldiken, och återfinns på flera riksvapen däribland Sveriges.

Du kanske också är intreserade av dessa inlägg:

This entry was posted in Djur and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Örnar

  1. Tim says:

    Vad äter örnar?

  2. 99ord.se says:

    Hej Tim,

    Precis som artikeln nämner så finns det många olika arter inom familjen Accipitridae (Örnar) och dom har olika sorters föda. Generellt sett är det andra djur, även kadaver, som är primär föda. För t.ex. Havsörnen, som vi har en del av här i sverige, så är bytet oftast fisk. Havsörnens jaktteknik går ut på att avsöka stora områden och sitta stilla, för att upptäcka ett byte och sedan angripa det. Örnar är riktigt mäktiga fåglar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *