Frankrike under andra världskriget

1944_NormandyLST.jpgTillsammans med Storbritannien och många andra länder kämpade Frankrike mot Hitlers Tyskland under andra världskriget. Frankrike kunde dock inte motstå den tyska militärmakten och den 25 juni 1940 kapitulerade landet.

Norra och västra delen utan Frankrike blev då en tysk ockupationszon, medan dem södra delen blev en oberoende stat. Det nya Frankrike leddes av Philippe Pétain och huvudstad var Vichy. Under Vichyregimen infördes det hårda antisemitlagar och utländska judar som vistades i Frankrike överlämnades till tyska koncentrationsläger.

När andra världskriget var över åtalades Pétain och hans regim för högförräderi och flera av dem avrättades. Pétain själv fick livstids fängelse.

This entry was posted in Historia and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Frankrike under andra världskriget

  1. göran says:

    Jag kan ej begripa att det skall kommenteras och skrivas så mycket om 2.a V-kriget. Vi har Lenin och Stalins hemska blodbad på vanliga människor,som var oliktänkande. Omkring 40 miljoner blev slaktade och mängder med folk fördes till Gulaklägren,detta hör vi aldrig ett ord om. Det verkar inte finnas någon historia längre tillbaks än till 2.a Världskriget.

  2. caligula says:

    märklig kommentar eftersom du är den ende som har kommenterat artikeln. Artikeln handlar ju om Frankrike, inte om Sovjet, och andra världskriget är ju det senaste (sista) stora kriget i vår del av Europa. Inte så konstigt att det berör och intresserar. Inte för att förringa vad som hände i andra delar av världen, men det är, som det heter, an another story…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *