Regnbåge

RegnbågeEn regnbåge uppstår när Solen lyser på regn som faller. Det som sker är att ljusstrålarna bryts då de träffar regndropparnas yta, reflekteras på regndroppens insida och sedan bryts igen på väg ut ur regndroppen. Effekten blir att ljus av olika våglängd (dvs. det som vi ser som olika färg) lämnar regndroppen i olika vinklar.

Regnbågens färger är, utifrån och in, röd-orange-gul-grön-blå-indigo-lila. Egentligen är regnbågen rund, men den undre delen kan inte ses från marken. Under vissa förutsättningar så kan en rund regnbåge ses från flygplan.

Regnbågen är en vanligt förekommande religiös och kulturell symbol, som använts i alla tider och över hela världen.

Du kanske också är intreserade av dessa inlägg:

This entry was posted in Fysik, Natur and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Regnbåge

  1. fosfilianna says:

    När vädret är i balans dvs. sol, moln regn, snö, vinter höst vår sommar glädjs man av solen som reflekterar oss, även på insidan. För mycket eller för lite sol är inte bra i längden. Den som glädjs åt ljuset i harmoni reflekteras från insidan och strålar positiv energi. Lila med undertyck från de andra färgerna strålar blir till vitt sken och därmed mest genomträngande spridningseffekten. ;-)

  2. Trygg says:

    Jag minns inte vart eller hur jag hittade den här sidan, men helst klart är att den kommer vara en favorit i bokmärkesfältet en lång tid framöver! Superkul att läsa allt du skriver. 99 ord hinner inte göra en uttråkad, utan sådär lagom intresserad. :D Med andra ord perfekt.

    Det där med att regnbågen är rund, eller går i en cirkel stämmer precis. Min far försökte flyga rakt mot regnbågen en dag, och helt plötsligt när han kom tillräckligt nära blev som en ring av färg som han åkte (igenom), istället för ett färgat, lodrätt fält.

    Nåväl, nog snack. Bara tre ord till: KEEP IT UP!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *