Bajkalsjön

800px_Baikal_south.jpgBajkalsjön är en sjö i Ryssland. Sjön är belägen i södra Sibirien och är världens djupaste sjö med ett största djup på 1637 meter, jämförelsevis är Sveriges djupaste sjö, Vättern, bara 128 meter djup. Bajkalsjöns totala yta är på ca 31 500 kvadratkilometer, och sjön är världens största ansamling av flytande sötvatten med en vattenvolym som är lite större än Östersjön.

Bajkalsjön har en stor fauna, och i sjön lever över 2600 ryggradslösa arter, varav 93% är unika för sjön. Bajkalsjön blev 1998 uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Turismen runt sjön växer, och består till en del av förbiresande passagerare på Transibiriska järnvägen som stannar för ett dopp i den kalla Bajkalsjön.

Du kanske också är intreserade av dessa inlägg:

This entry was posted in Världen and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Bajkalsjön

  1. Örjan says:

    Bajkalsjön är i många stycken en fantastisk sjö. Vacker, vidsträckt – och kall. Ingen badsjö precis då temperaturen knappast blir mer än 10 grader som varmast.
    Och så en liten rättelse. Vättern är utan tvekan djup, men Sveriges djupaste sjö är Hornavan, som med sina dryga 220 meter bra mycket djupare. Faktum är att Vättern kommer först på delad 12:e plats, när man tar hänsyn till djupet. Den övertrumfas även av namnkunniga sjöar som Torneträsk i Lappland och Kallsjön i Jämtland. Samtliga svenska sjöar som är djupare än Vättern ligger i Norrland – utom Siljan, som ju ligger i Dalarna.
    Ha det bra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *