Kina

iStock_000004138933XSmall.jpgFolkrepubliken Kina är världens fjärde största land till ytan sett och är med sina 1,4 miljarder invånare det mest befolkade i världen. Huvudstaden heter Beijing (Peking) och största staden är Shanghai. Landet består av 23 provinser och fem självständiga områden. Hongkong är ett sådant.

Huvudspråket i Kina är kinesiska och valutan är Kineskiska Yuan.

Kina är världens tredje största ekonomi och växer stadigt och beräknas vara världens största runt år 2040 enligt vissa beräkningar. I landet är skillnaden på levnadsstandarden stor mellan stadsbor och bönder. Kinas mest besökta turistmål är Kinesiska muren och landets högsta punkt är Mount Everest, vilket också är världens högsta berg.

Du kanske också är intreserade av dessa inlägg:

This entry was posted in Världen and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Kina

  1. Rävöra says:

    Det stämmer iof att det skriftliga huvudspråket i Kina är kinesiska eftersom det är gemensamt för samtliga regioner. När det gäller talat språk borde väl begreppet “kinesiska” omfatta samtliga kinesiska dialekter? Dessa förstår ju inte ens varandra. Officiella talade språket är ju mandarin (standardkinesiska) och sedan finns en mängd andra kinesiska språk/dialekter :) Dialekterna är totalt skiljda och om du inte förstår mandarin har du inte mycket mer hjälp av att kunna kantonesiska än om du kan tyska och ska förstå franska.

    有意思
    (intressant)

Leave a Reply

Your email address will not be published.